5 perkara penting dalam 10 hari terakhir Ramadan (Lailatul Qodar)

Alhamdulillah sebentar lagi kita akan memasuki bulan ramadhan, adanya pertemuan pasti akan datang pula perisahan. dan sebelum kita berpisah dengan ramadhan nanti, sebaiknya kita mengerti dan melatih diri agar terbiasa melakukan nanti saat masa ramadhan akan berakhir yakni ketikaa malam lailatul Qodar. dan berikut ini 5 Perkara penting dalam Lailatul Qodar. 

Lailatul Qodar adalah malam yang lebih baik dari pada seribu bulan, oleh karena itu ada banyak sekali keutaman-keutamaan yang terkandung di dalamnya. dan untuk itu lebih baik kita semua melatih diri kita agar menjadi terbiasa melakukan hal-hal yang baik. 

***

10 hari terakhir ramadhan

Menghidupkan sepuluh malam terakhir Ramadan

Menghidupkan sepuluh malam terakhir Ramadan boleh dilakukan dengan menjemput keluarga, kawan rapat, dan saudara-mara untuk meningkatkan kualiti ibadat. Ini menunjukkan bahawa keikhlasan kita mendapat keutamaan dalam sepuluh malam terakhir Ramadan.

Mendarabkan

Rasulullah dikenali sebagai seorang lelaki yang murah hati. Ia juga sangat murah hati dengan menyediakan hartanya. Apabila Ramadan, tahap kedropropiknya berkembang dari sebelumnya. Seperti yang dinyatakan oleh Ibn Abbas, "Rasulullah saw bersabda. Adalah orang yang sangat murah hati. Pada bulan Ramadan, dia menjadi lebih murah hati" (Mutaffaq 'alaih).

Membiak membaca Al-Qur'an

Terdapat banyak keutamaan membaca Al-Qur'an, sepanjang bulan Ramadan. Beberapa keutamaan ini semakin dekat dengan Tuhan. Dengan membaca Al-Qur'an, kita akan memperoleh dua ganjaran pahala membaca dan pahala yang menyakitkan: "Orang yang membaca Al-Qur'an Mahir dengan malaikat yang mulia, sementara mereka yang membaca Al-Qur'an dengan peningkatan dan sukar dibaca Ia untuknya dua ganjaran "(hadith muttaafaq alaih).

Melipatgandakan doa malam

Pada bulan Ramadan selain diwajibkan untuk berpuasa setiap hari, malam kami disunat oleh doa malam yang dikenali sebagai Tarawih Salat. Di samping mendapatkan ganjaran, Salat Tarawih juga akan menghilangkan dosa masa lalu kita. "Barangsiapa yang melakukan Qiyam Ramadan kerana iman dan mencari pahala, maka dosanya akan diampuni" (Hr Bukhari No. 37 dan Muslim No. 759).

Iktikaf

Iktikaf ketika Pandemi dilakukan dengan baik di rumah, walaupun ia harus ke masjid jangan lupa untuk memohon protokol kesihatan dan 3m (memakai topeng, sabun mencuci tangan dan mengalir air, dan menjaga jarak).

Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url